ARS POETICA

A FERTŐ-TÁJI KISÜZEMI SÖRFŐZDE

A Kroisbrewery Fertő-táji kisűzemi sörfőzde szűkebb értelemben Mühl Erik és Németh Gábor személyében ketten indítottuk el a craft beer-ek iránti megszállottságtól vezérelve 2016-ban. Azt láttuk, hogy a térségben a magas minőségű söröknek nincs kellő képviselete sem a gyártás sem a viszonteladók oldaláról. 

Ezért úgy gondoltuk, hogy ha felvállaljuk, hogy a Sopron-Fertődi kistérségben elsőként és egyedülálló módon kisűzemi sörfőzdét alapítunk, azzal nagy lépést teszünk afelé, hogy az emberekben megjelenjen a sörtudatosság és ehhez mi tudjuk biztosítani a helyben készült prémium színvonalú söröket. 

A KROIS BREWERY NÉV EREDETE

A név első fele vagyis a KROIS – Fertőrákos német nevéből a Kroisbach-ból ered. A Krois a „mittelhochdeutsch-ban” rákot jelent. A rák motívumot Fertőrákos címeréből vettük, jócskán át lett alakítva, de mindenképp Fertőrákos településre utal. 

Hiszünk abban, hogy minőségi alapanyagok felhasználásával és a receptek egyedi megkomponálásával rangot adunk a sörnek, a sörözést pedig élménnyé varázsoljuk. Ez a mi küldetésünk.

A FERTŐ-TÁJI SÖRFŐZDE ELŐTÖRTÉNETE

Erik: „Mindig is sörös voltam. 2010-ben egy kedves barátommal jött az ötlet, hogy próbáljunk meg sört főzni. És hirtelen beleszerettem ebbe az egészbe. Aztán szépen a hobbimmá vált és folyamatosan fejlesztettem magamat a témában. Sok főzdében jártam és próbáltam mindig mindenkitől tanulni valamit. A folyamatos főzések, receptek kitalálása és kísérletezés vezetett odáig, hogy szeretnék egy saját főzdét és azt, hogy mindenki meg tudja vásárolni az ott készült söröket.”

Gábor: „Nekem az első komolyabb találkozásom minőségi sörökkel 2008-ban volt, amikor fél évet töltöttem el akkori munkám miatt Brüsszelben. Ekkor jöttem rá, hogy a sör lehet finom is. Belgiumnak fejlett a sörkultúrája, eszméletlen gazdag a sörválasztékkal. Aztán évekkel később Budapesten futottam bele néhány hazai kézműves sörbe, amelyek nagyon meggyőző élményt hagytak bennem. Ami bennem megfogalmazódott, hogy a magas minőségű craft beer-t szeretném elérhetővé tenni, közelebb hozni a magyar emberekhez.”

A barátság 2016 márciusában a Rockline Pub-ban kezdödött, néhány sör mellett nyilvánvalóvá vált, hogy hasonló dolgot szeretnénk. Aztán egyre többször ültünk le, terveztünk, fantáziáltunk, számoltunk – mókás dolog ám prospektusokkal meg laptoppal felszerelkezve egy rock-kocsmában tárgyalni – aztán úgy döntöttünk megcsináljuk a Fertő-Táji kisűzemi sörfőzdét

KROIS BREWERY SÖRÖK

STOUT

ALC. 4,8 % (V/V)

PILS

ALC. 5 % (V/V)

WHEAT

ALC. 4 % (V/V)

IPA

ALC. 7 % (V/V)

SOUR

ALC. 6 % (V/V)